Semne de avertizare ale cancerului de col uterin pe care nu trebuie sa le ignori

Aproximativ 90% dintre femeile diagnosticate cu cancer de col uterin au simptome locale. Simptomele sistemice nu sunt atat de comune.

Stadiile incipiente ale bolii pot fi adesea asimptomatice. Primele simptome care indica o etapa mai mult sau mai putin avansata includ:

Durere in picioare, picioare umflate. In stadiile incipiente ale cancerului de col uterin, unele femei acuza durere la nivelul picioarelor, precum si umflarea acestora.

Uneori femeile afectate prezinta umflaturi la nivelul membrelor inferioare pentru ca ganglionii limfatici metastatici comprima vasele de sange.

Senzatia de usturime la urinare. Sangerarea si usturimea la urinare poate insemna un cancer de col uterin in stadiu avansat.

loading...

Astfel de simptome pot sa apara atunci cand cancerul s-a extins la vezica urinara. Totusi, de cele mai multe ori, usturimile sunt asociate cu infectiile urinare.

Scurgeri vaginale neobisnuite. Scurgerile normale sunt albicioase sau transparente si cu un miros specific. Daca sunt apoase, galbui, poate si cu sange si miros urat ar trebui sa va puna pe ganduri.

Sangerari anormale. Cand tumora creste si se raspandeste la nivelul colului uterin, sangerarile vaginale devin neregulate si sunt insotite de dureri in pelvis, coloanei vertebrale si picioarele.

Daca ai perioade cu sangerari in diferite cantitati, intre menstre, dupa ce faci sex sau dupa spalaturi vaginale, ar trebui sa consulti un medic. Acestea pot fi cauzate de diferite infectii vaginale, dar pot fi semnul unui cancer de col uterin.

Daca tumora se dezvolta in toate tesuturile si organele din jur, simptomele corespund organul afectat. De exemplu, in cazul in care tumora afecteaza vezica urinara, apare: urinare frecventa, senzatie de arsura, si sange in urina (hematurie).

Cand aceasta afecteaza si rectul, se dezvolta simptome ca dureri intestinale dureroase, sange in scaun (melena). Atunci cand infiltreaza sau comprima ureterele, provoaca hidronefroza si insuficienta renala.

Acestea sunt simptomele CANCERULUI DE COL UTERIN. Nu le neglija!

Semne precoce ale cancerului de col uterin

In stadii avansate ale bolii, tumora se poate raspandi prin sange la alte tesuturi si organe.

Ea poate afecta orice organ si tesut. Cu toate acestea, cancerul de col uterin da metastaze in plamani, ficat, oase si creier. Daca exista metastaze in organism, tabloul clinic va arata anumite simptome si semne legate de organul sau tesutul afectat.

De aceea, in caz de metastaze osoase, pacientul va experimenta dureri severe in oase, si exista eventual fracturi patologice ale oaselor afectate.

Daca exista metastaze pulmonare, pacientul va avea dificultati de respiratie, cum ar fi tuse, dispnee, hemoptizie. Daca tumora afecteaza ficatul, pacientul va simti sensibilitate in zona acestui organ care este marit – hepatomegalie.

De asemenea, apare icter, slabiciune, stare generala de rau, si chiar coma. Metastaze in creier determina simptome neurologice, cum ar fi dureri de cap severe, varsaturi, vedere dubla, tulburari de echilibru.

Metastazele in ganglionii limfatici regionali conduce la umflarea picioarelor. Metastazele in ganglionii limfatici paraaortici provoca dureri, mai ales in zona lombara, ca urmare a comprimarii nervilor.

Simptomele comune ale unui stadiu avansat includ: slabiciune generala, oboseala, pierderea poftei de mancare, anemie, uremie si infectii secundare. In cazuri rare, cancerul de col uterin poate provoca un sindrom paraneoplazic ca o singura manifestare a bolii.

loading...